Den moderna sortens galoppsport föddes i England redan på 1600-talet där det snabbt växte fram som en idrottsverksamhet. Men det skulle dröja ända till 1814 innan galoppsporten nådde Sverige och vi började tävla inom sporten. Idag kan vi fira 200 års jubileum för galoppsporten inom den svenska gränsen.

Den första riktiga tävlingen inom galopp tog plats 1814 på Heden i Göteborg. Tävlingen gjordes för att fira att Kungen och Kronprinsessan skulle komma på besök. Det var engelska ryttare som skulle tävla mot svenska och totalt drog evenemanget till sig en publik på 10 000 människor. Eventet var tänkt som en engångsföreteelse.

Tävlingar började, slutade och började igen

År 1831 anordnas de första riktiga tävlingarna i Sverige. De som arrangerade var Patriotiska Föreningen för Sveriges Hästkultur och tävlingarna tog plats i Stockholm, Helsingborg och Frösö Lägerslätt i Jämtland. Tävlingarna kom tillbaka 1834, vilket blev första året med fullblodshästar i tävlingarna. Men år 1836 stannade tävlingarna upp, pengarna var helt slut.

Det skulle dröja ända till 1867 innan några nya stora tävlingar drogs igång igen. Det var nämligen detta året som Allmänna Svenska Kapplöpningssällskapet bildades och de började anordna tävlingar i Stockholm, Göteborg och Helsingborg mellan 1867 och 1868. När föreningen startade hade de 300 medlemmar, men redan 1869 fanns det 457 stycken.

Träning och utbildning får fokus

I Furutorp i Helsingborg år 1870 öppnades det första riktiga träningsstallet. Tränaren var en tysk man vid namn Ludvig Lienow och hade det som jobb att träna upp ryttare till att kunna tävla professionellt på galoppbanan. Detta initiativet som var taget av greve Carl Gustaf Wrangel, var ett tecken på den framtida yrkesbanan.

Förutom att det startade träningsstall fanns det ännu mera satsningar för att få fram riktigt duktiga ryttare. År 1887 infördes löpningsridning på programmet för Ridskolan i Strömsholm vilket inte hade funnits tidigare. Detta var ännu en insats för att satsa på att utbilda och träna fram duktiga ryttare till tävlingar.

Nu blev det på allvar

Det första loppet som arrangerades för de professionella ryttarna tog plats 1917 på Jägersro. Tidigare hade det inte funnits några kriterier eller tycken om proffs inom galopp, men nu var det stor skillnad i kunskap mellan ryttare. Kunniga var eftertraktade eftersom vinstsummor ökade och det började bli möjligt att tjäna pengar på sporten.

Det var 1918 som det första Derbyt reds tack vare att Clarence von Rosen instiftade en derbyfond. Vinsten från det första derbyt gick till underlöjtnant Zenon Przybyszewski-Westrups Voter, som var tränad av Axel Thorngren. Stockholms Stora Pris tog plats för första gången år 1930 och hade 12 000 kronor som första vinst.

Regler skärps och ansvar ges

Allt eftersom tävlingarna blir större skärps många saker, som bedömning och vadslagningen. Målkameran införs år 1948 vilket ger en bättre möjlighet till att kunna ge en mer exakt och rättvis bedömning av vinnaren. 1974 startar ATG sin verksamhet som hanterar vadslagningen för en rättvis och laglig satsning med pengar inom galoppsporten.

Svenska Galoppsportens Centralförbund genomgår flera namnbyten, bland annat år 2001 när de går över till Svenska Galoppförbundet och sedan 2004 när de blir Svensk Galopp. 2009 går det operativa ansvaret för galoppsporten över helt och hållet till Svensk Galopp AB som håller allt ansvar inom galoppsporten i Sverige och dess framtid.

Viktiga datum upp till idag.

  • 1814 – Den första galopptävlingen
  • 1867 – Allmänna Svenska Kapplöpningssällskapet bildades
  • 1870 – Öppning av första professionella träningsstallet
  • 1918 – Det första derbyt
  • 1937 – Kombinerat spel införs
  • 1948 – Målkameran införs
  • 1974 – ATG startar

Mycket har hänt under de senaste 200 åren som galoppsporten har varit i Sverige. Den har mött mycket motstånd främst i svårigheter med pengar, men har alltid dragit till sig en stor publik. Det är något som har vuxit enormt och är idag en stor och viktig del inom svensk sport.