Att vara jockey är ett krävande yrke och det kräver även en viss kroppsbyggnad och fysik för att klara av arbetet. Du måste ha bra kondition och vara redo att arbeta under obekväma tider när det är högsäsong. Du får oftast börja som hästskötare i ett galoppstall och sedan arbeta dig uppåt innan du kan bli jockey. Det handlar om att hitta en professionell tränare som gillar dig och som tycker att du har rätt förutsättningar för att bli jockey.

Konkurrensen som jockey är tuff och det är inte det enklaste arbetet att få, men om du brinner för snabb fart och galopphästar så kan det vara värt en chansning. Om du är bra på det du gör kan du bli framgångsrik.

Vad krävs för att bli jockey

För att bli jockey måste du ha en låg vikt, om du väger mellan 50 och 54 kg kommer du att få många ritter. Det är viktigt att vara liten för att hästen ska kunna springa så snabbt som möjligt. Det krävs också att du har en bra kondition då det är fysiskt krävande att vara jockey. Du bör också vara ansvarsfull och självständig för att lyckas i branschen. När det kommer till åldern bör du vara mellan 15 och 30 år gammal.

Hur du går tillväga?

Oftast får du börja som hästskötare hos en professionell galopptränare och försöka visa framfötterna så mycket som möjligt. Om tränaren tycker att du har rätt förutsättningar för att bli jockey kan han be dig att bli lärling, när du väl har fått den erfarenhet som behövs av att rida fullblodshästar i träning. Lärlingstiden är fyra år och kräver ett avtal mellan dig och tränaren. Under lärlingstiden sköter och rider du hästarna i stallet, samt att du rider löp också.

Finns det någon jockey-utbildning

I Sverige finns det ingen jockey-utbildning utan du blir jockey efter dina fyra år som lärling. I England finns det dock till exempel kursen The Foundation Modern Apprenticeship Course där du läser i nio veckor följt av nio månaders arbete hos en engelsk tränare. Ingen erfarenhet av att rida galopphästar behövs men du måste vara mellan 16 och 22 år gammal för att delta i kursen. Efter att ha läst en av kurserna är det enklare att få arbete hos en professionell tränare i Sverige.

Att arbeta som jockey

När du väl är jockey är du oftast egenföretagare och dina inkomster beror helt på hur många ritter du gör, samt hur framgångsrika hästarna du rider är. Oftast har en jockey avtal med flera olika tränare och träningsrider på förmiddagarna och tävlar flera kvällar i veckan under högsäsong. När det är lågsäsong (vinter) tävlas det oftast bara på lördagar och söndagar. Som jockey bör du vara beredd på att resa mycket mellan tävlingar samt att tävla 4-5 gånger i veckan under högsäsongen.

Sammanfattning

För att bli jockey krävs ingen utbildning utan det handlar om att bli accepterad som lärling hos en professionell tränare. Oftast får du börja som hästskötare och sedan visa vad du går för. Om tränaren tycker att du har det som krävs kan du få börja som lärling när du har tillräckligt med erfarenhet. Du måste vara lärling i fyra år innan du blir jockey och som jockey är du oftast egen företagare. Du får därmed betalt utefter hur många tävlingar du rider.

För att bli jockey bör du väga mellan 50 och 54 kg och vara mellan 15 och 30 år gammal. Det är ett krävande, men roligt, yrke som kräver att du är i bra skick fysiskt samt redo att arbeta under obekväma arbetstider.