Stockholm Cup International är den största tävlingen inom löpningen i Sverige. Tävlingen tog plats tidigare på Täby, men har sedan 2016 varit på Bro Park. Den drar till sig många besökare och tävlanden varje år och håller på en prissumma av en miljon kronor. Utöver pengarna är det en stor ära att vinna.

Stockholm Cup är den enda nordiska tävlingen som har en grupp 3 status. Den fick de redan år 1995 och sedan dess har det aldrig varit en svenskuppfödd häst som har lyckats ta hem segern. Tävlingarna hålls i september varje år och under tävlingen finns det även en marknad för besökare.

Stockholm Cup börjar

Tävlingarna började redan år 1937. På den tiden var banan endast 1,800 meter lång och vinstsumman var inte särskilt stor. Detta växte sedan till den längd vi har idag på 2,400 meter istället och då ökade även vinstsumman avsevärt. Då var tävlingarna kända under namnet Stockholm-Löpning, men det ändrades till Stockholm Cup 1956.

Mellan åren 1960 till 1962 stannade alla tävlingarna upp. Men efter att tävlingarna flyttade till Täby kunde de dra igång igen. Med denna förändring sjönk prispengarna men steg igen 1975. 1979 hade tävlingarna dragit uppmärksamhet från andra länder och då lades International till i titeln för att bli det namn som finns idag.

Stockholm Cup till idag

I Skandinavien är det Stockholm Cup International som är den enda tävlingen med grupp 3 status, vilket gör den både känd och speciell. Tävlingarna flyttade till Pro Park under 2016 ifrån Täby eftersom den banan skulle läggas ner. Det är på Bro Park som tävlingarna har fortsatt än till idag.

Idag är det endast engelska fullblod som tävlar på den 2,400 meter långa banan. Många kända ryttare kommer dit för att tävla om den stora äran och vinstsumman på en miljon kronor. Det är ett mäktigt event som drar till sig många i publiken och en blandning av besökare.

Mer än hästar

Idag är Stockholm Cup International mer än bara en tävling ute på banan. Runtomkring tävlingarna dras det även igång ett riktigt stort event med höstmarknad, live musik och massor av mat och dryck. Både unga som äldre är där med många aktiviteter på listan som underhåller hela familjen.

Förutom att titta på hästar går det att köpa surdegsbröd och grönsaker. Fylla på både förrådet av hästutrustning och choklad. Det finns en klapphage, ponnyridning och käpphästar. Dessutom brukar kändisar dyka upp som artister och trollkarlar till de mindre. Den mekaniska galopphästen ger alla känslan av hur det är att rida ett galopplopp.

Att vara med på Stockholm Cup

För att vara med som åskådare under Stockholm Cup International behöver du inte boka något i förväg. Det är bara att dyka upp och betala inträdet, vilket dessutom är gratis för alla under 18 år. Det är tillåtet att ta med både egen mat och hundar, men de måste alltid hållas kopplade.

Det är väldigt enkelt att ta dig till Bro Park. Det finns flera möjligheter och alternativ att välja mellan, inklusive en buss som är tillgänglig under hela eventet. Aktiviteterna håller igång hela dagen, både gällande tävlingarna och på marknaden. Det finns alltid något att titta på och göra på Stockholm Cup.

Den mest framgångsrika hästen sedan 1959

  • Bank of Burden – 4 vinster (2011, 2012, 2014, 2015)
  • Fredrik Johansson – 6 vinster (1996, 2001, 2005, 2007, 2008, 2013)
  • Wido Neuroth – 7 vinster (1996, 2000, 2001, 2005, 2007, 2008, 2009)

På Stockholm Cup International har det tävlat många duktiga hästar och deras insatser har alltid varit imponerande. Varje år dyker det upp nya och gamla favoriter längs banan och det är en mäktig syn att få se de många hästkrafterna som visas upp när de tävlar för att nå förstaplatsen.