Svenska Galoppförbundet heter nuförtiden Svensk Galopp och de anordnar årligen några klassiska lopp. Det är de klassiska loppen vi fokuserar på i den här artikeln då de är de största och internationella loppen inom galopp i Sverige. De är alla så kallade Grupp 1 lopp. Klassiska lopp har sitt ursprung i England på 1700-talet och det är mycket prestigefyllt att vinna ett av dessa lopp. Nästan alla galoppländer har en serie med klassiska lopp att erbjuda.

Det finns fem stycken klassiska lopp i Sverige och vi kommer berätta om dem alla här nedan. Dessutom erbjuder Svensk Galopp också ponnygalopp för barn mellan 7 och 18 år och ponnys i alla storlekar och raser.

Svenskt Derby

Svenskt Derby är det största och mest åtråvärda av de klassiska loppen. I Sverige har loppet ägt rum årligen sedan år 1918 och förlagan har funnits i England sedan 1780. Sveriges derby äger rum på Jägersro varje år i juli och det är 2 400 meter långt. Både hingstar, ston och valacker kan delta i denna prestigefyllda tävling. Tävlingen är enbart öppen för hästar på tre år så samma häst kan inte delta mer än en gång.

Jockeyklubbens 2 000 Guineas

Jockeyklubbens 2 000 Guineas ägde rum på Jägersro första gången år 1922. I dagsläget går loppet av stapeln på Bro Park och är 1 600 meter långt. Tävlingen är öppen för treåriga ston som är uppfödda i Skandinavien. Innan gick tävlingen av stapeln på Täby Galopp och då kallades den för Jockeyklubbens Jubileumslöpning. Det är en mycket populär kapplöpning både för ryttare och besökare. Att se hästarna springa loppet är helt fantastiskt då det går otroligt fort.

Dianalöpning

Dianalöpning kallas även 1 000 Guineas och rids på över 1 600 meter. Detta är också ett av de klassiska loppen inom galoppsporten och det gick först på Täby Galopp och nu på Bro Park. Första gången det reds var så tidigt som 1944 och det har därmed funnits i många år. Tävlingen är endast öppen för treåriga ston så samma häst kan enbart delta en gång. Banan är en gräsbana och loppet sker i början av sommaren varje år.

Oaks och St Leger

Oaks har funnits i Sverige sedan år 1950 och ägde först rum på Åby och nu på Jägersro. Loppet springs på över 2 400 meter och är även det enbart öppet för treåriga ston. St Leger är ett riktigt långt lopp på över 2 800 meter och det rids sedan år 2016 på Bro Park. I loppet kan treåriga hästar medverka och det har tidigare sprungits på flera olika banor. Det är det längsta av de klassiska loppen.

Sammanfattning

Svenska Galoppförbundet, eller nu Svensk Galopp, erbjuder flera olika tävlingar till galoppintresserade. Det finns fem stycken klassiska lopp som äger rum en gång per år och som är mycket prestigefyllda. Att vinna ett av dessa loppen är en riktigt stor grej för en tränare och jockey. Svenskt Derby är självklart den mest åtråvärda tävlingen att vinna när det kommer till de klassiska loppen. De flesta av de klassiska loppen är öppna enbart för treåriga hästar vilket gör att en häst enbart kan medverka en gång.

Dock finns det tävlingar som äger rum året runt som är mindre än klassiska tävlingarna också. På Bro Park finns vintergalopp så där tävlas det hela året runt. Om ditt barn är intresserad av galopp finns det också ponnygalopp som anordnas av förbundet.